شرايط تخفيف مجازات

مشاوره حقوقي وكيل دات كام

شرايط تخفيف مجازات

۸۸ بازديد

هنگامي كه يك جرم محقق مي‌شود مطابق قانون مجرم بايد مجازات گردد اما گاهي اوقات شرايطي به وجود مي‌آيد كه مجازات اصلي در خصوص مجرم اجرا نمي‌شود كه به آن شرايط تخفيف مجازات گويند. مثلا اينكه اوضاع و احوال مجرم به گونه‌اي است كه اجراي مجازات اصلي عادلانه نمي‌باشد در واقع در اين مقاله قصد داريم كه موارد تخفيف مجازات را مورد بررسي قرار بدهيم، مطالب و نكات بسياري در خصوص موارد تخفيف مجازات يا به عبارت ديگر دلايل مخففه جرم وجود دارد كه در ادامه سعي مي‌كنيم به بيان ساده‌تر آن‌ها بپردازيم.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

منبع « شرايط تخفيف مجازات

 

بررسي مبناي موارد تخفيف مجازات | شرايط تخفيف مجازات

در قانون مجازات اسلامي بيان شده است كه قاضي مي‌تواند در خصوص مجازات مجرم تخفيف قائل شود آن هم در صورتي كه دلايل مخففه جرم وجود داشته باشد نكته حائز اهميت اين است كه صحبت ما در خصوص مجازات جرايم تعزيري و ساير مجازات‌هاي بازدارنده مي‌باشد.
اگر قاضي از دلايل مخففه جرم استفاده كرد بايد اين موضوع را صريحاً در حكمي كه صادر مي‌كند ذكر كند.
در ادامه به بررسي جهات تخفيف مجازات به طور مفصل مي‌پردازيم.

بررسي جهات تخفيف مجازات | شرايط تخفيف مجازات

۱ –  در صورتي كه شاكي يا مدعي خصوصي گذشت كند. در جرايم قابل‌گذشت، گذشت شاكي خصوصي موجب خلاصي از مجازات و در جرايم غير‌قابل گذشت موجب تخفيف در مجازات است.

۲ –  متهم مطالبي را اظهار كند كه موجب شود تا شركا و معاونان شناسايي شوند يا راهنمايي‌هاي او موجب شود كه وسيله ارتكاب جرم كشف شود.

۳ – اوضاع و احوال در زمان ارتكاب جرم به گونه‌اي باشد كه متهم را تحريك به انجام جرم كرده باشد به عنوان مثال مجرم انگيزه شرافتمندانه از ارتكاب جرم داشته باشد يا رفتار و گفتار مجني‌عليه تحريك‌آميز باشد.

۴ – اين مورد مربوط مي‌شود به زماني كه متهم قبل از تعقيب به وقوع جرم اعتراف كند يا هنگام تحقيقات اقراري كند كه موجب كشف جرم گردد.

۵ – اين مورد اختصاص به زماني دارد كه به وضع خاص متهم و يا سابقه او توجه مي‌شود.

۶ – اين مورد مخصوص متهمي است كه تلاش مي‌كند تا ضرري كه از جرم ناشي شده است و تاثيراتي كه آن جرم داشته است كاهش يابد. براي مثال در تصادف رانندگي مصدوم را به بيمارستان برساند يا در جرم توهين از مجني‌عليه عذر‌خواهي كند.
آنچه بيان شد شرح ماده ۳۸ قانون مجازات اسلامي مي‌باشد.

آيا لازم است كه همه موارد تخفيف مجازات وجود داشته باشد ؟

در پاسخ به اين سوال بايد بيان كنيم كه نيازي نيست كه همه موارد تخفيف مجازات وجود داشته باشد بلكه حتي اگر يكي از آن‌ها محقق شده باشد قاضي مي‌تواند با استناد به آن در خصوص مجازات يك جرم تخفيف قائل شود.

آيا مي‌توان مجازات محكومين را مشمول تخفيف كرد ؟

در پاسخ به اين سوال بايد بگويم كه اگر جرم شخص متهم در دادگاه ثابت شود و حكم نيز صادر گردد در اين صورت امكان تخفيف مجازات وجود دارد. براي اين كه مجازات محكومين مورد عفو قرار بگيرد رئيس قوه قضاييه بايد عفو يا تخفيف مجازات را به رهبري پيشنهاد دهد. همچنين گذشت شاكي خصوصي پس از صدور حكم قطعي مي‌تواند سبب سقوط يا تخفيف مجازات شود. محكوم‌عليه بايد پس از جلب رضايت شاكي از دادگاه صادر‌كننده حكم تقاضاي تخفيف نمايد.

ميزان تخفيف محازات در قانون

قاضي نمي‌تواند هر چقدر كه خواست مجازات را تخفيف دهد قانون براي وي محدوده‌اي معين كرده است.
الف- تقليل مجازات حبس به ميزان يك تا سه درجه مجاز است.
ب- قاضي مي‌تواند مصادره اموال را به جزاي نقدي درجه يك تا چهار تبديل كند.
پ- قاضي مي‌تواند انفصال دائم از شغل را به انفصال موقت به ميزان پنج تا پانزده سال تقليل دهد.
ت- قاضي مي‌تواند ساير مجازات‌هاي تعزيري به ميزان يك يا دو درجه از همان نوع يا انواع ديگر ‌تقليل دهد مثل تقليل مجازات شلاق تعزيزي.
 در جرائم تعزيري درجه‌ هفت و هشت، چنانچه جرم فرد محرز شود و قاضي بداند كه با عدم مجازات امكان اصلاح مجرم وجود دارد مي‌تواند از مجازات او چشم بپوشد.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

منبع « شرايط تخفيف مجازات

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.